Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya i explicar-ne l’aplicació industrial i la incidència social.

  La seu del Museu està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

Les exposicions

L’exposició “La fàbrica tèxtil” mostra el procés productiu de la llana a través dels espais de l’antiga fàbrica: les carboneres, les calderes, la xemeneia, la sala de la màquina de vapor i tota la maquinària industrial relacionada amb la fabricació de teixits.

Al Museu s’hi exposa també una col·lecció de vehicles antics, que inclou automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes. L’exposició “Viva Montesa” exhibeix tots els models de la històrica marca de motocicletes Montesa.

Entre les propostes del MNACTEC, també hi ha exposicions dedicades a la història dels ordinadors, les fonts d’energia i l’aplicació de la química.

Les darreres exposicions inaugurades són “Una MIRada a l’espai”, que mostra la història de l’estació orbital Mir a través d’una rèplica a escala real de l’estació, i “Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible”, que presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social.

   

El Vapor Aymerich, Amat i Jover

L’edifici del MNACTEC, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, és una de les millors obres arquitectòniques industrials del modernisme català. Dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, la fàbrica es va començar a construir a la Rambla d’Ègara l’any 1907 i va ser inaugurada un any i escaig més tard.

El Vapor (denominació que prové de la utilització de la màquina de vapor com a força motriu) acollia tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats.

L’antiga nau de producció de la fàbrica, on avui es troben les principals exposicions del Museu, està coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra. Les habituals formes rectes d’aquest tipus de sostre, però, van ser reinterpretades per l’arquitecte Muncunill amb 161 voltes catalanes, de maó pla, campaniformes. Aquestes voltes se sostenen gràcies a 300 columnes de ferro fos, que servien també com a baixants d’aigua i com a suport dels embarrats, els enginys que transmetien la força de la màquina de vapor a totes les màquines de la fàbrica.

Recursos digitals per a la visita

A més de les exposicions, el MNACTEC ofereix diversos recursos per visitar el museu de manera virtual i aprofundir en la seva temàtica des de casa:

Tour virtual al MNACTEC

Mitjançant la tecnologia Google Sreet View, es poden visitar els principals espais i exposicions del Museu.

Visita virtual “Un cop d’ull al MNACTEC”

El director del MNACTEC ofereix una visita guiada virtual per alguns objectes destacats de les col·leccions del Museu. La visita es va emetre amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2020.

Vídeo Tot r/evoluciona

Vídeo promocional de la visita al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Exposicions en línia

Al projecte Google Arts & Culture hi ha 3 exposicions virtuals dedicades a motos Montesa, el fons fotogràfic de Catalana de Gas i Electricitat i la col·lecció de daguerreotips del Museu.

Selecció d’objectes

Al web del Museu es pot accedir a una selecció d’objectes de les col·leccions del MNACTEC.

El carro-estufa de desinfecció del MNACTEC

Article sobre un enginy, conservat a la col·lecció d’objectes del MNACTEC, que es va utilitzar a principis del segle XX per evitar la propagació d’epidèmies.

Exposició “Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible”

L’exposició presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social.

Article “Esport, indústria i modernitat”

Article de la Revista Eix sobre la relació entre la industrialització i els inicis de l’esport a Catalunya.