L’any 1912 es va jugar el primer partit oficial d’hoquei a la ciutat
LAURA PINYOL PUIG.-
Aviat farà 100 anys d’aquell 2 de juny de 1912 en què el Lawn Hockey Club Calassanci es va enfrontar al Reial Club Deportiu Espanyol. El primer, era un equip format per antics alumnes de l’Escola Pia vinculats a l’Ateneu Calassanci, un club de caràcter religiós i literari, i, els segons, eren jugadors ocasionals que alternaven la pràctica de l’hoquei, amb el futbol, alguns perquè eren anglesos i, els altres, perquè eren fills d’industrials catalans que havien estudiat a Anglaterra i havien vist com s’hi jugava. El partit es va disputar al camp del Mauri, situat a l’avinguda de Jacquard entre el carrer de Salmerón i Prat de la Riba. Era una esplanada emprada, també, per fer instrucció militar.
Aquell primer esquadró de l’hoquei terrassenc estava integrat per Pel Terrassa es van alinear Lluís Alegre (porter), Ramon Pujals, Ernest Joly, Josep Marimon, Antoni Escudé, Ramon Colomer, Guillem Duffour, Enric Fernández, Joaquim Freixa, Francesc Autonell i Josep Ventalló. El resultat va ser desfavorable per als terrassencs (2 a 7) però culminava una història de casualitats i perseverança que havia començat un any abans.
Deganat per a Barcelona o per Terrassa?
Ara bé, l’hoquei es va originar a Barcelona o a Terrassa? Doncs, el cert és que el 1907 es fundà el Barcelona Hockey Club, de mà de Josep Omedes, promotor i capità de l’equip, que n’és considerat l’introductor a Catalunya. Havia vist jugar els residents d’una colònia anglesa de la Conreria (Sant Fost de Campsentelles) i decidí imitar-los amb els seus amics a Barcelona. Aquest primer club tingué una vida molt curta. Quan es dissolgué, alguns dels seus jugadors marxaren a l’equip del Reial Club Deportiu Espanyol i d’altres, com el mateix Omedes, a la Reial Societat Tennis Pompeia, fundada el 1914.
Per què els joves de l’Ateneu Calassanci van decidir practicar l’hoquei? La seva tria va ser una mica atzarosa. Tenien clar que volien incorporar una secció esportiva i buscaven un esport que cridés l’atenció per innovador. Van escollir l’hoquei i per proveir-se del material i el reglament –fins aleshores, ningú havia vist mai un stick– van escriure a la casa Williams de París: una decisió que importava l’hoquei a la ciutat, on acabaria arrelant i passejant-ne el seu nom per tot el món.
El Lawn es va incorporar el 1913 al Terrassa Futbol Club, com a secció. Però l’entusiasme, es va anar rebaixant per la manca de contrincants. El 1918, tanmateix, es va crear un nou club, els Lluïsos, nom que rebien els membres de la Congregació Mariana de Terrassa, format per alguns dels primers jugadors del Lawn, i encapçalats per Antoni Escudé, el responsable de l’arribada dels primers sticks. Els aspirants entrenaven al pati del Centre Social i disputaven els seus encontres al camp de l’Escola Pia. Aquell mateix any, es va constituir la revista Atlética, que esperonava la pràctica de l’hoquei i va aconseguir una certa implantació entre la societat benestant barcelonina. El primer campionat de Catalunya, com el primer partit, també va fugir de Terrassa: el Reial Polo Jockey Club es va endur el trofeu.
Els terrassencs no es resignaven, però. I per créixer van decidir fusionar els jugadors del Calassanci, els Lluïsos i del Hockey Club Terrassa amb el Terrassa FC, que serà l’embrió del futur Club Deportiu Terrassa (CDH). És l’any 1919 i l’acció consolida la llavor de l’hoquei. El 1926, l’equip local guanya per primera vegada el Campionat català, i comencen a ser carismàtics jugadors com Francesc Roig o Francesc Argemí, que seran els dos primer terrassencs olímpics (JJOO 1928, Amsterdam).
Els anys vint i trenta són d’assentament i no és fins l’any 1933 que el Terrassa guanya el Campionat d’Espanya, doblegant la superioritat que, fins aleshores, havien mostrat els equips de Barcelona.
Les dones prenen partit
L’hoquei seria un dels primers esports d’equip disputats per dones. L’any 1929, el CDH estrena secció femenina, que va debutar contra el Polo, amb una derrota per 0-3. Tanmateix, no va ser aquest el primer partit d’hoquei femení sinó el que s’havia disputat el 1927 entre el Polo i el Júnior.
La incorporació de les dones a la pràctica esportiva no va ser rebuda amb bons ulls per una societat conservadora, la de l’alta burgesia, que atresorava la pràctica d’aquest esport. Si bé es reconeixien els beneficis saludables, es trobava que era massa exhibicionista per a les noies que s’hi van avenir a jugar. Malgrat això, l’interès va anar creixent i l’any 1959, l’equip terrassenc va aconseguir el primer campionat regional.
Sabies què?
L’hoquei herba va néixer el 1886 a Londres, però hi ha constància de jocs similars (amb bastó i una pilota) a la Grècia antiga, al continent americà i al món àrab. Per això, és considerat l’esport d’equip més antic del món.