I de nou aquí, convilatans meus, veïns i veïnes del meu cor, al cor del nostre espai més preuat, al nostre jardí, no sabeu prou com m’és d’important aquesta Santa Continuació de les nostres trobades i retrobades, com un cicle de vida, marcat per les nostres roses i el seu flaire, sempre nou i sempre vell, que ens retorna als sentits més sutils, d’hivern a primavera, d’estiu a tardor, tot és bell si hi posem el cor.
D’aquestes i altres questions just en parlavem amb la Sra. Freixa durant les festes de Nadal. Les festes, com un rellotge, ens marquen el pas de l’any, i aquest Nadal, com la vella tradició mana, gaudiem en familia del seu més exquisit plat, la famosa peuada. Quines mans més expertes son les que dirigeixen la seva cuina!!, famosa entre la dels més il·lustres conciutadans, tradició i expertesa i el gran llibre de cuina que mai pot faltar en cap casa que pretengui fer-se valer, el famós de la Marquesa de Parabere, però us he de dir, que en les mans de la gran cuinera Maria Massana s’obrà el miracle. Qui ho havia de dir en que es convertiria aquella nena arrapada a les faldes de la seva cosina Teresó, la nostra benvolguda i anyorada Teresó, de tot el servei, era qui sempre estava per tot i tots, qui portava la casa i als nens, explicava sempre històries que feien embadalir…
Ai la cuina, i els sues exquisits flaires!!…això em fa recordar als meus amics i grans experts en la tradició culinaria que tenim a la ciutat, moltes fondes i bones taules, però per sobre de tots, que us he de dir dels Germans Pompidor?, prou ho sabeu del gran nivell que donen a la nostra ciutat, l’Hotel Peninsular no te igual en tot el país, a taula ben parada o, recordeu en plena muntanya en l’Aplec de la Mata?, els flaires de la seva cuina en plena natura feien enamorar, paisatge i paladar en perfecte comunió, quanta professionalitat, fins i tot el nostre poeta Joan Maragall en quedà extasiat. Ara com be sabeu, en podem gaudir al cap i casal, a la respectada Mesón Dorée on han creat furor, i es clar!! Les coses fetes de cor ja ho tenen això, prou que ho sabem i cal no oblidar.
Quin gran patrimoni aquest nostre, cuina i jardí, quina gran combinació!, una sola cosa em resta, un acompanyament per arrodonir i fer esclatar els sentits, un bon vi encès dels nostres terrers, dels nostres turons, ben mediterranis, amb record del nostre mar, amb què poder brindar, per l’ara i l’aquí, per tots vosaltres, amb tot el cor i l’ànima, amics i amigues, un brindis sentit, que ens faci més que deliciós el nostre celebrar, la nostra festa, la nostra ciutat, el nostre país.
Sempre vostra, la vostra Roseta amb un volgut fins l’any vinent!!
Jardí de la Masia Freixa
Roseta 2018